The Story..

"Att helt plötsligt stå inför situationen att behöva ändra kurs i Livet gjorde att jag valt att skriva. Att få dela med mig av min berättelse kan ge kunskap till andra för att skapa förståelse för hur det är att leva med en tuff diagnos. Dela gärna med dig till någon du tror behöver läsa, eller ta del av mina ord själv. Ingen vet hur morgondagen ser ut"... Carpe Diem! Du öppnar första kapitlet i storyn Lördagen 6 September 2014..

tisdag 19 juli 2011

THE HUMAN ANATOMY FROM A DIFFERENT ANGLE...

Vi tränar, vi rör på oss, vi lever ett oerhört aktivt liv. Vi äter bra mat men unnar oss även det vi i våra ögon anser vara livets goda. Ett glas vin till maten, vällagad mat och gärna både förrätt och varmrätt. Vi älskar mat - men vi har hittat en livsstil tillsammans som optimerar våra kroppars prestation och vårt mentala välbefinnande.

Våra barn lär sig att leva likaså - det är inte mycket till lördagsgodis, chips och läsk som äts i vårt hus och ingen av dem saknar det heller. Däremot frossar vi i färska bär, frukt, grönsaker och ofta hemgjord saft eller äppeljuice.

Vi är båda i medelåldern. Det är nu man måste inse att kroppens behov behöver justeras, träningen anpassas och kosten ses över. Min älskade  O har sedan många år, dragits med en svår ryggskada. det är inget som syns, inget man märker av och inget som har gjort att hans träning blivit lidande. Där emot tar faktiskt åldern ut sin rätt och vi har börja se över vad som göras kan för att undvika att det BLIR ett problem längre fram.

Att lära en gammal hund sitta är ett talesätt som i vissa fall stämmer in bättre än på andra. Har man tränat på elitnivå i hela sitt liv blir det lätt att man, när man märker förändringar i sitt rörelsemönster, får ett fokus på vad man inte längre kan göra. Vissa träningsmoment gör mer skada än nytta och stelheten på morgnarna tilltar.

Vi har valt att i kombination med att fokusera på vad man KAN göra och vidga vyerna till att bli bredare i sin idrottsutövning och tänka positivt, även ändra om kosten så man minskar inflammationsgraden i kroppen genom att äta mer basbildande kost och ta bort ett flertal faktorer som socker, mjölk och vete. Det här är ett intressant fenomen - hur kosten är en av de viktigaste maktfaktorerna i kroppens självläkningsprocess. Jag är sedan många år utbildad inom kost och nutrition både inom idrottsmedicin men även för ett allmäntillstånd där kosten påverkar vår sömn, våra serotoninsnivåer, ämnesomsättning samt vår prestation och vårt fokus, minne och koncentration.

Vi har även valt att testa två olika behandlingsterapier - en med kinesiologisk inriktning samt en mer skolmedicinskt traditionell utfört av en narkosläkare, specialiserad på smärtbehandling.

Just nu är vi inne i en testfas som är oerhört spännande! Jag väljer i nuläget att inte gå in mer på exakt vad och vilken inriktning behandlingsformerna går ut på eller vad som är det planerade resultatet. Jag låter istället detta bli en studie över att betrakta människokroppen utifrån ett annat perspektiv - så för tillfället är vi varandras upptäcktsresande.

O finner sig glatt i förändringen av kosten vi just nu gör - för oss innebär det inga stora förändringar, men spänningen över resultatet är enorm.

Tankens kraft kan försätta berg och det i kombination med spetskompetens inom medicin, kropp och kost kan bli en genombrott när det gäller att behandla olika tillstånd i kroppen utan att behöva genomgå kirurgiska ingrepp eller äta antiinflammatoriska läkemedel.

To be continued...

Love / Cat

Inga kommentarer:

Bloggarkiv